I fredags samtalade jag med djurens rätt och veganrörelsen på deras fest

Det som hände var att jag stöttade deras kamp att mänskligheten skall äta mat från växtriket. Därför att djurfabriker inte kan uppfylla djurens naturliga behov och att kött från djurfabriker kräver mer än 5 gånger mer resurser mark och diesel än vegetarisk mat. Att veganernas kamp även går ut på att stoppa mitt eget sätt att använda nötkreatur och får som markskötare i stället för maskiner tar jag med ro. Vi  som jobbar med betesdjur som endast äter gräs och klöver tillhör en marginell skara.

Jag imponeras över vilka uppoffringar veganerna gör för djurens och miljöns skull och det känns dåligt att inte stötta dem. Jag är mycket ledsen att jag sårar, upprör och så här snackar skit om andra bönder.  Jag uttrycker bara min åsikt och förändrar jag min gård  så gott jag kan för miljön och djurens skull. Jag vet exakt hur bönder  tänker för mitt arv från far och lantbruksskolor är att odla maximalt med spannmål med stora maskiner för djurfabriker. Men har sista 16 åren fått upp ögon för djurens situation och  hushålla med resurser.

För den som undrar innebär djurfabrik i princip att stänga in djur i en byggnad och fodra med spannmål, Det spelar ingen roll om det är 50 eller 1000 djur.

En annan fråga jag fick på mötet var om mänskligheten kan klara sig utan djur svarade jag ja på med tillägget. Hellre en värld utan djurfabriker än ett liv med bara vegetarisk mat för planetens eller våra efterkommandes skull

Ulf

Okategoriserade | Lämna en kommentar

Min bästa sommar

Trots ett benbrott, tre tackor dödade av lodjur och att det nu är så torrt att maten börjar ta slut i betesmarkerna upplever jag denna sommar som den bästa.

Jag älskar sol och värme och förstås har skörden varit bra. Men det är inte det.

Grejen är familjens hälsa och att det går bra för de unga som håller på att ta över. Särskilt roligt att det går så bra för Najib som nu levererar fantastiska grönsaker till Mälardalens frukt och Grönt på egen hand och för hans lillebror Ayat som redan siktar på att bli läkare bara ett år efter båtturen över medelhavet och alla dessa otaliga prövningar som  flyktingar genomgår innan de kommer fram till tryggheten.

Djuren ser mycket fina ut. Särskilt lammen som i snitt hade en mönstringsvikt på 41,5 kg. Det är fantastiskt att det kan växa så bra på bara fyra månader sedan de föddes i april. Den tyngsta baggen vägde 58 kg.

Till sist har det här med tomtmarker gått mycket bra. De första tre är sedan länge sålda och många familjer köar för  ytterligare tre tomter som får  klart förhandsbesked nu i  oktober. När som helst börjar första huset byggas.

Jag ser fram mot många nya barnfamiljer i kyrkbyn framöver

Tyvärr blir det ingen skördefest i år. Jag måste stressa på för att hinna klart nya fårhuset innan vintern kommer. Av samma anledning hinner jag inte slakta lamm förens i oktober verkar det som

Okategoriserade | Lämna en kommentar
 • Välkommen till Kärrbo Prästgård!

  Kärrbo Prästgård är en levande gård där vi strävar efter en hållbar utveckling.

  Vi odlar grönsaker, vall och spannmål och använder så lite fossila bränslen som möjligt. Vi har inga bekämpningsmedel och ingen konstgödsel.

  På gården har vi också kor, får, hästar, hund och en och annan katt.

  Använd hemsidan för att hitta den information du söker eller kontakta bonden direkt!
  E-post: bonden@karrboprastgard.se
  Telefon: 070-345 71 32