Välkommen till julmarknad på lördag 10-16

Tjuren Johan kom hem från koflocken i måndags. Han är sex år nu och väger runt 1200 kg. Under vintern skall vi köpa en ny tjur som skall överta hans roll. Men vi vill inte slakta honom. En grupp kvigkalvar som föddes i våras är hans sällskap bakom stallet. Korna lever fritt i skogen och en trevlig hage som ni åker förbi när ni kommer till gården. I skogen finns också en ligghall som korna kan sova i. Om ni hugger en självplocks julgran kan ni själva se kornas domäner för det är innanför deras staket som granarna finns. Hästarna bor både i lösdrift och boxar i stallet. Fåren har just flyttat in i nya fårhuset och håller just nu på att betäckas av baggarna Göran, Tom, Benny och Tim. Efter jul tas baggarna bort och får leva ett eget liv tills tackorna åter skall betäckas i mitten av november igen.  I fårhuset kommer vi att sälja hamburgare , kål och julgranar. Där finns också svärmor som säljer lammskinn och fina saker som hon sytt själv. I fårhuset står också Karin som säljer ost som hon ystat själv. I stallhaket är det Ylvas café och  hennes man Weine gör karameller i stycklokalen och sonen Hannes säljer grön mat på gårdsplan. I snickarboden kan barn julpyssla och jag kör häst och vagn och Najib kör traktor och vagn och alldeles förfärligt mycket annat finns det på gården och bygdegården

Ulf

Okategoriserade | Lämna en kommentar

I fredags samtalade jag med djurens rätt och veganrörelsen på deras fest

Det som hände var att jag stöttade deras kamp att mänskligheten skall äta mat från växtriket. Därför att djurfabriker inte kan uppfylla djurens naturliga behov och att kött från djurfabriker kräver mer än 5 gånger mer resurser mark och diesel än vegetarisk mat. Att veganernas kamp även går ut på att stoppa mitt eget sätt att använda nötkreatur och får som markskötare i stället för maskiner tar jag med ro. Vi  som jobbar med betesdjur som endast äter gräs och klöver tillhör en marginell skara.

Jag imponeras över vilka uppoffringar veganerna gör för djurens och miljöns skull och det känns dåligt att inte stötta dem. Jag är mycket ledsen att jag sårar, upprör och så här snackar skit om andra bönder.  Jag uttrycker bara min åsikt och förändrar jag min gård  så gott jag kan för miljön och djurens skull. Jag vet exakt hur bönder  tänker för mitt arv från far och lantbruksskolor är att odla maximalt med spannmål med stora maskiner för djurfabriker. Men har sista 16 åren fått upp ögon för djurens situation och  hushålla med resurser.

För den som undrar innebär djurfabrik i princip att stänga in djur i en byggnad och fodra med spannmål, Det spelar ingen roll om det är 50 eller 1000 djur.

En annan fråga jag fick på mötet var om mänskligheten kan klara sig utan djur svarade jag ja på med tillägget. Hellre en värld utan djurfabriker än ett liv med bara vegetarisk mat för planetens eller våra efterkommandes skull

Ulf

Okategoriserade | Lämna en kommentar
 • Välkommen till Kärrbo Prästgård!

  Kärrbo Prästgård är en levande gård där vi strävar efter en hållbar utveckling.

  Vi odlar grönsaker, vall och spannmål och använder så lite fossila bränslen som möjligt. Vi har inga bekämpningsmedel och ingen konstgödsel.

  På gården har vi också kor, får, hästar, hund och en och annan katt.

  Använd hemsidan för att hitta den information du söker eller kontakta bonden direkt!
  E-post: bonden@karrboprastgard.se
  Telefon: 070-345 71 32