Vad är Kärrbo Prästgård?

En historisk prästgård med mångfald av växter, djur och människor. Här finns uppfödning av hästar, kor och får. Tusentals människor besöker gården varje år för att köpa mat, skinn och plantor. Eller bara vara där för en stund. Gårdens målsättning är att vara bra för miljön. För 25 år sedan med slutade vi använda kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel. Utmaningen består i att vara resurseffektiva samtidigt som vi tar ansvar för den värld vi lämnar efter oss till kommande generationer. För mig som bonde betyder det till exempel att jag inte längre kan investera i teknik för att minska beroendet av arbetskraft om det inte samtidigt spar ändliga resurser som diesel, stål och betong. Människor som får hålla på med jord, skog och djur mår bra. När allt kommer omkring vill man bara leva ett gott liv.

Jag vill se på världen och min gård som en helhet. Nu vill jag bjuda in människor till den helheten genom att ni till exempel odlar och förädlar mat till er själva eller affärsverksamhet. För tillfället är vi tio personer på gården som jobbar med biodling, grönsaker, matförädling, djur och människor.

Kärrbo prästgård är ingen vanlig gård. Om vi hade följt den normala utvecklingen för mindre jordbruk i vårt land hade gårdens sysselsatta människor i jord och skog försvunnit redan under 1900 talet. Men istället blir vi fler och fler.

Tillsammans blir vårt ekologiska fotavtryck mindre ju kortare avståndet är från jord till bord.

Människor som vill leva ett annat liv än det som erbjuds i staden har fantastiska möjligheter på landsbygden. Idag finns kunskaper hur en människa med sina bara händer kan odla lika mycket eller mer mat per kvadratmeter än storbonden med hjälp av handelsgödsel, kemikalier och maskiner. En hobbyodlare kan utan svårighet, handelsgödsel och maskiner odla sex vitkålsplantor som ger en skörd på sex kilo vitkål på en kvadratmeter. Om värdet av en tallrik vitkålssoppa är ca fyra kronor motsvarar det ett värde på cirka 100 kr per kvadratmeter.

Det kan jämföras med att en traditionell bonde skördar sju ton vete per hektar eller 700 gram per kvadratmeter. Det räcker till 10 matportioner bröd, pasta eller gröt. Den största delen av den moderna bondens skörd av säd eller spannmål används till djurfoder för att bli kött, mjölk och ägg. Efter alla förluster i djurens kroppar och slakt återstår endast en matportion eller en 90 g hamburgare rent kött.

En människa som odlar sin egen mat är en jättevinst för både miljön och för din egen ekonomi.

Ulf i Kärrbo

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 • Välkommen till Kärrbo Prästgård!

  Kärrbo Prästgård är en levande gård där vi strävar efter en hållbar utveckling.

  Vi odlar grönsaker, vall och spannmål och använder så lite fossila bränslen som möjligt. Vi har inga bekämpningsmedel och ingen konstgödsel.

  På gården har vi också kor, får, hästar, hund och en och annan katt.

  Använd hemsidan för att hitta den information du söker eller kontakta bonden direkt!
  E-post: bonden@karrboprastgard.se
  Telefon: 070-345 71 32